Førerkort for bil: slik når du målet ditt raskere
Uansett om du nettopp har fylt 16 år og endelig blitt gammel nok til å øvelseskjøre, eller om du er voksen og har bestemt deg for at tiden er kommet for å ta lappen; nøkkelen til å bestå med glans ligger i å gjøre grundige forberedelser og ha en klar plan. Jobben med å få førerkort for bil blir enklere når du vet både hvor du vil og hvordan du skal komme deg dit.
Å få førerkort for personbil er et viktig mål for mange. Det å få lappen er stort når man nettopp har fylt 18 år. Uansett om man er ung eller gammel gir det å kunne kjøre bil større fleksibilitet og mer frihet i hverdagen. Derfor kan det være tungt å oppleve at man ikke består teoriprøven eller ikke klarer oppkjøringen på første forsøk.
Vi anbefaler deg å sette deg godt inn i hva som kreves av deg. Kartlegg hva du skal gjennom, og hvor mye du må øve. Ta den tiden som trengs for å lære både det praktiske og det teoretiske.
Finn ut hvordan veien til førerkort for bil ser ut
Har du bestemt deg for å jobbe mot å ta lappen? Begynn med å finne ut hvordan du skal komme deg dit. Hos Statens vegvesen finner du en fin illustrasjon av veien du har foran deg:
Opplæringen er delt i fire trinn. Det du må gjennom er et trafikalt grunnkurs, en grunnleggende opplæring, en trafikal del og til sist en avsluttende opplæring. Etter dette kan du, etter at du har fylt 17,5 år, avlegge teoriprøve. Denne koster per dags dato 600 kroner. Når denne er bestått, er det kun oppkjøringen – den praktiske prøven – igjen før du er i mål.
Oppkjøringen varer i om lag én time, og sensor vurderer helheten i det du gjør. Du skal kjøre trygt og tydelig, og være i stand til å lese og forstå trafikken. Med god kunnskap i bunn, vil du føle deg tryggere på det du gjør og de selvstendige avgjørelsene blir enklere å ta.
Benytt enhver anledning til å bli flinkere i trafikken
Skal du klare å bestå både teoriprøve og oppkjøring og få førerkort for bil, er det viktig at du har fokus på å lære deg det som må til for å bli en god sjåfør. Når du kjører bil har du et stort ansvar, både for din egen og andres sikkerhet.
For en 18-åring som bare vil få lappen i boks og kjenne på selvstendighet og kjøreglede er det ikke alltid like lett å huske hvor viktig sikkerhet er. Man føler seg uovervinnelig bak rattet og tar sjanser. Husk at det å ta et galt valg som fører til at du mister kontrollen over veldig mange kilo bil kan få alvorlige konsekvenser. Det er ditt ansvar å bli den beste sjåføren du kan bli.
Benytt de sjansene du får til å øve. Følg godt med i trafikken. Ikke bare når du kjører, men også når du er passasjer. Ikke kjør offensivt. Ikke ta de unødvendige sjansene. Det er bedre å avbryte en forbikjøring enn å gjennomføre den om du er i tvil. Kjør til siden og slipp en som kjører nærme bak deg forbi. Det at du klarer å ta gode, selvstendige beslutninger er noe sensor legger vekt på når du skal kjøre opp, og du består ikke teoriprøven uten god forståelse for trafikksikkerhet.
Det viktigste du gjør, er derfor å ta ansvar for å skaffe deg kunnskap og bli flink.
Teoriprøven for bil kvalitetssikrer deg som sjåfør
Å måtte lese masse og ta teoriprøven kan virke tungt og unødvendig, men teoriprøven er viktig fordi den skal avdekke hvor mye kunnskap du har. Når du har fått førerkort for bil og skal ut på veien på egenhånd, uten noen å rådføre deg med, må du vite hva du driver med.
Gjør du gode forberedelser og øver deg på viktige spørsmål i forkant, er sjansen stor for at du vil bestå teoriprøven på første forsøk. Med bestått på teorien vil du også ha lagt et godt grunnlag for å klare oppkjøringen. Å bestå begge deler handler om forståelse for hvordan du kan ferdes tryggest mulig i et kjøretøy som kan gjøre stor skade om du ikke er dette ansvaret bevisst.
Vil du være sikker på å nå målet ditt på den tiden du har satt av? Lag en plan og ta den på alvor. Følg med i undervisning, hør på kjørelæreren din, les og lær. Mye må pugges, men å bli en god sjåfør handler om mer enn å pugge. Du må huske, men også forstå.
Vårt mål her hos Bestått er å hjelpe deg med nettopp dette. Vi vil bidra til at du klarer å legge det kunnskapsgrunnlaget du trenger for å bli en beslutningsdyktig sjåfør. Jobben med å få førerkort for bil begynner med en vilje til å lære, og målet ditt må alltid være å bli en hensynsfull sjåfør som evner å følge aktivt med på trafikkbildet og tilpasse kjøringen slik at den alltid er trygg.